اجتماعی
داغ

گفتگو با مهندس محمد رام برزین مدیر عامل مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان در حاشیه برگزاری بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور و صنایع وابسته - 30 تیرماه الی 2 مرداد ماه 1403

گفتگو با مهندس محمد رام برزین مدیر عامل مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان در حاشیه برگزاری بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور و صنایع وابسته - 30 تیرماه الی 2 مرداد ماه 1403

اشتراک گذاری این مطلب

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا، تولید مرغ گوشتی یکی از اقدامات استراتژیک برای کشورمان محسوب می‌شود زیرا تامین این پروتئین سفید در سفره خانوار نقش ویژه‌ای پس از افزایش قیمت گوشت قرمز داشته و همواره در سال‌های اخیر از اهمیت بالایی در تخصیص ارز و همچنین واردات مستمر آن داشته است.

در این بین برخی شرکت‌ها تلاش برای تامین و تضمین سفره ایرانیان را برای خود عین خدمت به مردم تلقی کرده و از هیچ کوششی فرو گذار نمی‌کنند؛ هلدینگ کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر که وابسته به بنیاد شهید و امور ایثارگران است در زمینه تولید مرغ تخم گذار و گوشتی نقشی فعال و ویژه بر عهده داشته و همواره سهم بالایی در تامین این کالای استراتژیک برای خانوار ایرانی داشته و دارد.

سازمان اقتصادی کوثر بازوی اقتصادی بنیاد شهید و امور ایثارگران است اما خدمات آن همواره به آحاد جامعه رسیده است لذا اقدامات و منافع آن به عموم مردم می‌رسد.

در حاشیه برگزاری بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور و صنایع وابسته که ۳۰ تیرماه الی ۲ مردادماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد گفت‌وگویی با محمد رام برزین مدیرعامل مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان داشتیم تا برنامه‌های فعل و آینده را بررسی کنیم.

 

*سوال: شما در صنعت طیور سابقه طولانی داشته و دارید؛ کمی از اقدامات گذشته و تخصص خود برای ما بگویید؛ آیا از این تجربه توانسته‌اید برای کاهش واردات و تضمین سفره غذایی ایرانیان استفاده کنید؟

رام برزین: من از سال 1382 در صنعت طیور مشغول به کار شدم؛ شروع به کارم هم در شرکت مرغ اجداد زربال بود؛ پیش تر در بنیاد مستعضفان در صنعت گاو شیری مشغول به کار بودم؛ در آنجا توانستیم ظرف مدت 5 سال برای گاوداری‌های شرکت رکورد خوبی با اصلاحات ژنتیکی کسب کنیم. با استفاده از برنامه های ارزیابی تیپ و انتخاب اسپرم که در گله های بزرگ تجاری انجام شد، نقاط ضعف گله‌ها را شناسایی و سعی کردیم با موجودی بانک اسپرم واحد، روند بهبود را تسریع ببخشیم. 

از سال 1382 به عنوان کارشناس وارد شرکت مرغ اجداد زربال شدم و سال 1389 در سایت نشتارود تنکابن که رکورد آن منطقه 55-53 جوجه به ازای هر مرغ پایه تولید خط D بود را تا 62 جوجه ارتقا دادیم. طی این روند تغییراتی را در بحث دان ریزی و پرورش انجام دادیم که در عملکرد گله‌ها تاثیر بسزایی داشت.

*** ثبت رکورد 72.3 جوجه به ازای هر مرغ پایه

سپس به شرکت اجداد زربال در واحد لاکان رشت به عنوان مدیر تولید و مدیر اجرایی انتقال پیدا کردم. در آنجا 60درصد خط D تولید مرغ اجداد زربال پرورش داده می‌شد و مبنای کار حفظ سرمایه انسانی و ایجاد انگیزه نیروها بود. در واحد زرین پرکیان توانستیم رکورد 72.3 جوجه به ازای هر مرغ پایه تولید کلی 40 هفته تولید را ثبت کنیم؛ این در حالی است که در شرکت آویاژن، بالاترین رکورد 70 جوجه در یک دوره تولید بوده است اما ما توانستیم بارها رکوردهای 71-70 و 69 را ثبت کنیم.

*سوال: نگاه به نیروی انسانی در صنعت طیور چگونه است؛ آیا تخصص و تبحر حرف اول را در این بخش می‌زند؟

رام برزین: ما به نیروی انسانی به عنوان یک سرمایه نگاه می‌کنیم و توانستیم از فارم هایی که کمترین عملکرد را داشت بهترین و بیشتری بهره را بگیریم. 

طی فعالیت در مرغ اجداد زربال این موضوع را یاد گرفتیم که تمام تجارب خود را ثبت کنیم یعنی از ابتدا تمام دانش و تجارب خود را به صورت هر هفته و در یک جلسه که مدیران تولید حضور داشتند ثبت و گزارش می‌کردیم و عملا پروتکل‌های تولید و پروتکل‌های بهداشتی شکل گرفت و شرایط بازبینی آنها را نیز در نظر می‌گرفتیم.

***تدوین پروتکل‌های تولیدی و بهداشتی در راستای تجربه‌نگاری

این پروتکل‌ها به نحوی نگاشته شده بود که اگر یک کارشناس که تازه از دانشگاه فارغ التحصیل شده است آن را مطالعه کند می‌تواند 80 درصد عملیات مربوطه را بر اساس نیاز گله انجام دهد.

تمام اقدامات صورت گرفته در مرغ اجداد زربال ناشی از بیش از یک قرن تجربه کارشناسان آن شرکت است.

*سوال: تولید مرغ گوشتی و افزایش سهم آن در بازار پس از افزایش قیمت گوشت قرمز یکی از دغدغه‌ها محسوب می‌شود؛ آیا در این زمینه می‌توان به آینده امیدوار بود؟

رام برزین: بعد از شرکت مرغ اجداد زربال من به شرکت مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان در انتهای سال 99 منتقل شدم و مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر به من تاکید کردند که در نام شرکت ماهان کلمه زنجیره وجود دارد و باید این زنجیره به صورت کامل اجرا شود.
در ابتدا با یک واحد 30 هزار قطعه ای در بوشهر کار خود را آغاز کردیم و در پایان اردیبهشت ماه و آغاز گرمای طاقت فرسا در این استان عملکرد خوبی با ضریب 1.67 از خود در زمینه تولید مرغ گوشتی به جا گذاشتیم و حتی رئیس شبکه دامپزشکی بوشهر هم از اقدامات صورت گرفته تقدیر کرد.

*** تولید مرغ گوشتی افزایش می‌یابد

در مدت 10 ماه توانستیم 8 هزار تن گوشت مرغ تولید کنیم اما این کار به زمان شیوع کرونا و بازار بد آن زمان و پایین بودن قیمت جوجه‌ برخورد کرده بود که 2 گله آرین در آنجا داشتیم و عملا جوجه‌ها فروخته نمیشد؛ پیشنهاد دادم که از واحدهای خالی سایر استان‌ها استفاده کنیم و جوجه را به آنجا منتقل کرده تا تولید گوشت مرغ را توسعه دهیم و در آن مقطع با لطف خداوند سود خوبی را نصیب شرکت کردیم؛ این کار باعث شد که از هدر رفت جوجه یکروزه تولیدی شرکت و همچنین زمان و سرمایه جلوگیری شود و فارم‌های خالی با تمام امکانات در راستای تولید فعالیت نمایند.

بعد از این موفقیت، مدیرعامل محترم سازمان اقتصادی کوثر به من ماموریت دادند که به عنوان معاون تولید شرکت دیزباد و عضو موظف هیات مدیره مشغول بکار شوم و چون تخصص من ژنتیک بود در شرکت دیزباد از تجارب گذشته‌ام برای ارتقاء و انتخاب بهینه GGP استفاده کنم.

*سوال: درباره اصلاح نژاد آرین چه کارهایی در شرکت شما انجام شده زیرا خودکفایی در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است؟

رام برزین: بررسی تولید گوشت نژاد آرین نشان می‌دهد که حجم گوشت سینه آن کم بوده و طول جناق سینه آن هم نسبت به سایر سویه ها بیشتر است؛ بر اساس اصلاحات ژنتیکی صورت گرفته و انتخاب های دقیق با درنظرگرفتن ایندکس، طول جناق سینه انشاالله شرایط بهتری از این حیث در لاشه های مرغ این سویه شاهد خواهیم بود.

امید است با این کار به احیا نژاد آرین کمک کرده و کیفیت لاشه گوشت آن بهتر شود تا تمایل مرغداران گوشتی هم و حتی مرغداران مادر هم به جوجه‌ریزی افزایش یافته و اجداد آرین شرایط بهتری را داشته باشند.

پس از پایان ماموریت خود در شرکت دیزباد پیرو دستور مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر از اردیبهشت 1403 به عنوان مدیرعامل شرکت مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان منصوب شدم.

*** کاهش هزینه تولید جوجه و مرغ گوشتی

در شرکت ماهان برنامه‌ریزی کردم تا حد امکان جوجه های تولیدی این شرکت در بخش زنجیره به گوشت مرغ تبدیل شوند؛ با این کار عملاً زنجیره کامل شده و به کاهش قیمت تمام شده مرغ کمک می‌شود؛ همچنین با این اقدام سهم سازمان اقتصادی کوثر در تامین پروتئین سفید مصرفی کشور بالاتر می رود.

زیربناهای این اقدام مهم و راهبردی دیده شده و در آینده نه چندان دور شاهد مشارکت‌های بسیار بالا شرکت مرغ مادر ماهان با سایر شرکت‌ها خواهیم بود.

هدف گذاری ما در شرکت مرغ مادر ماهان کاهش هزینه تولید و افزایش راندمان و بهبود فرآیندها و کاهش قیمت برای مصرف کننده نهایی و تضمین پروتئین سفید در سفره مردم است.

من وظیفه دارم که برای خانواده بزرگ بنیاد شهید و امور ایثارگران حداکثر تلاش خود را به کار ببرم؛ زیرا روزگاری عزیزان این خانواده‌ها از بهترین دارایی خود یعنی جانشان گذشتند و در برابر دشمن سینه سپر کردند تا هموطنان ما در امنیت باشند.

* سوال: میزان جوجه‌ریزی ماهانه چه میزان است؛ آیا برنامه‌ای برای توسعه آن دارید؟ 

رام برزین: ظرفیت مرغ مادر در شرکت مرغ گوشتی ماهان 500 هزار قطعه در سال است که با مشورت‌ها و مشارکت‌های مختلف قرار است در آینده نزدیک 20 درصد افزایش پیدا کند و به 600 هزار قطعه برسد.

هم اکنون تولید گوشت در شرکت مرغ ماهان خیلی پایین است ولی با توجه به اقدامات بعمل آمده امید است که در آینده نزدیک سهم خوبی را در تولید گوشت مرغ داشته باشیم.

*سوال: آیا برنامه‌ریزی صادرات هم دارید؛ برای این کار زیر ساخت‌ها را فراهم کرده‌اید؟

رام برزین: برنامه‌ریزی صادرات مرغ بعد از تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم پیگیری توسعه نژاد آرین را در دستور کار داریم و قرار است از این نژاد برای تولید گوشت و توزیع در کشور و همچنین صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس که این سایز را می‌پسندند استفاده کنیم.

*سوال: ظرفیت اسمی و عملی تولید جوجه و گوشت مرغ این شرکت چقدر است؟

رام برزین: ظرفیت تولید جوجه در شرکت ماهان در زمانی که به صورت ظرفیت کامل کار شود، 4.5 تا 5 میلیون قطعه در ماه است و با افزایش فارم‌های مشارکتی آنرا به حدود 6 تا 7 میلیون قطعه می‌رسانیم.

*سوال: با توجه به تغییرات صورت گرفته در میزان تولید جوجه و گوشت آیا توانسته‌اید سود در نظر گرفته شده توسط مجمع شرکت را محقق کنید؟

رام برزین: ظرف مدت 6 ماه اخیر به سودی که برای شرکت مرغ ماهان در یکسال در نظر گرفته بودند رسیده‌ایم و در 6 ماهه دوم سال وضعیت به مراتب بهتری در سوددهی خواهیم داشت. 

*سوال: همکاری صنعت طیور با دانش بنیان‌ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؛ از علم و دانش روز برای توسعه کارهای خود استفاده کرده‌اید؟

رام برزین: شرکت های دانش بنیان کوثر بازوی کمکی شرکت مرغ مادر ماهان است و تعداد زیادی نخبه و متخصص در این شرکت به منظور استفاده از علوم روز حضور داشته و شرکت‌های وابسته به سازمان اقتصادی کوثر از آنها استفاده می‌کنند. 

اخیرا برای تشخیص تخم مرغ‌های نطفه دار از تخم مرغ‌های غیرنطفه دار از علم روز استفاده می‌شود؛ همچنین در جوجه کشی‌ها هم امکان تعیین جنسیت یکی از مواردی هست که شرکت های دانش بنیان در این خصوص فعالیت می نمایند.

*** اختراع ربات رصدکننده تغذیه مرغ‌ها برای اولین بار در ایران

در بحث تغذیه جوجه‌ها و مرغ‌ها و توزیع یکنواخت دان در سالن‌ها، رباتی اختراع شده؛ این ربات که برای اولین بار در ایران ساخته شده می‌تواند مرغ‌هایی که دان نخورده و ضعف جسمی و بدنی داشته و احتمال بیماری دارند را شناسایی کند. همچنین روند توزیع دان در داخل دانخوری ها را هم کنترل و گزارش دهی می نمایند.

همکاری و تبادل ایده‌ها بین دانش بنیان‌ها و کارگاه‌ها و کارخانه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است که با این کار نیاز صنعت به استفاده از ظرفیت دانش بنیان‌ها و اختراعات مختلف تامین می‌شود.

*سوال: بهره‌وری نژاد «آرین» یکی از موضوعاتی است که همواره مورد سوال بوده؛ آیا این موضوع با رشد مواجه بوده است؟

رام برزین: نژاد «آرین» نژاد بهره‌ور خوبی است ولی باید تعریف دقیقی از بهره‌وری داشته باشیم؛ چون این نژاد از نژادهای متوسط الجثه می باشد باید بهره‌وری نژاد آرین در سنین و وزن پایین سنجیده شود.

*** اصلاحات ژنتیکی نژاد آرین بهره‌وری را بالا برده

کار ژنتیکی که با نژاد آرین توسط متخصصان شده اقدام بسیار خوبی بوده و در روند رو به بهبود آن تاثیر خوبی داشته است؛ کار علمی بسیار خوبی در جهت بهبود فرآیند نژاد آرین صورت گرفته و خیلی از خواسته‌ها و نیازهای صنعت درنظر گرفته شده است؛ همراهی شرکت‌های تولیدکننده گوشت مرغ و دانش بنیان‌ها در این زمینه موثر است.

همکاری وزارت جهاد کشاورزی و هلدینگ کشاورزی کوثر در این زمینه نتایج مطلوبی داشته است.

سخن آخر رام برزین: امیدوارم که تمام همکارانم در این صنعت و همچنین تولیدکنندگان گرامی در یک شرایط متعادل و مناسب تولید بتوانند به صورت متداوم و خطی، تولید خود را ادامه دهند و نهادهای تأثیرگذار در این صنعت به این تعادل و حفظ نمودار تولید خطی کمک نمایند و باری را از دوش زحمتکشان این صنعت بردارند که نتیجه این زحمت، تولید با هزینه تمام شده کمتر و قیمت مناسب پروتئین سفید برای هموطنانم باشد.

برای مطالعه مشروح گزارش به لینک زیر مراجعه نمایید.

https://b2n.ir/t92498

تصاویر مرتبط